Története:

A karate shotokan ágának megalapítását Funakoshi Gichin nevéhez köthetjük. 1868-ban született Okinawán, Shuri városában. Mivel koraszülöttként jött a világra, gyenge fizikumú, vékonyka, alacsony fiú volt, amiért sokáig csúfolták. Egyik osztálytársának apja a híres karatemester Yasutsune Azato volt. Mivel ebben az időben a karate tilalom alatt állt, Azato mester csak titokban edzhette Funakoshi-t: az edzések éjszaka, a mester kertjében voltak megtartva. A karate nemcsak Funakoshi fizikumának tett jót, hanem személyisége is erősebbé, biztosabbá vált.

1902-ben a karate törvényessé vált. Ebben az évben Funakoshi elkezdte oktatni tanítványait, és így egyre nagyobb hírnévre tett szert. A II. világháború alatt az amerikai megszállás idején Funakoshi sok amerikai katonának oktatta a karatét, így a sport az óceánon túlra is eljutott. Később elkezdett karatéval foglalkozó műveket írni. Ezekben az írásokban kidolgozta azokat a szabályokat és formai követelményeket, amelyek később a shotokan ág jellegzetességeivé váltak. Mai napig Őt tartják a shotokan karate atyjának.

A karate az idők során folyamatosan fejlődött. A harmincas években még alig tartalmazott a kéztechnikákon kívül rúgásokat is a rendszer, az alapító fia volt az, aki bevezette a köríves rúgásokat és más lábtechnikákat. A későbbi mesterek is bővítették a karate mozgásanyagát és technikáit. (Nakayama, Kanazawa, Nishijama, Asai és Kase mesterek).

A Shotokan Karate Magyarországon az 1970-es években jelent meg és hazai megalapítása Antal János sensei nevéhez fűződik. Antal sensei megismerkedett Kecskés Sándorral és Szegedi János Tamással a Mélyépterv SC judo edzőivel, akik a Sütő utcában tanítottak önvédelmet. Egy körülbelül 20 fős csoport kezdte el, Kecskés Sándor vezetésével, Antal sensei irányításával, gyakorolni a Shotokan karate-t.  Az alapítók közül sokan a mai napig is aktívak. Elkezdték a Karate népszerűsítését, bemutatókat szerveztek, híradások jelentek meg. Közben megtörténtek az első övvizsgák. Majd 1976-ban több új klub alakult, a tanulókból klubvezetők lettek…

„A karate célja nem a győzelem, hanem a gyakorlatok tökéletesítése és a jellem fejlesztése.”

Sárbogárdi Club:

A sárbogárdi Club megalapítása Németh László nevéhez fűződik, aki először, 1976-ban, szakmunkás iskolájában találkozott a karate világával, a Kyokoshin karatéval, de az nem volt az igazi. Az igazi Shotokan karate 1981-ben, Dunaújvárosban, Bruzsa Ferenc sensei vezetésével kezdődött. Mindaddig ő volt az egyetlen, aki olyant tudott mutatni, hogy sárbogárdi tanítványai heti három alkalommal barátaik társaságában vidékre utazzanak e szép, ám nehéz sport elsajátításáért. Végül László egyedül maradt, de még a korlátozott utazási lehetőségek ellenére sem adta fel, volt, hogy több alkalommal, kerékpárral vágott neki az útnak, annak érdekében, hogy tanulhasson. Elszántságának és kitartásának köszönhetően László gyorsan tanult és fejlődött, olyannyira, hogy fél év után már 8 Kyu fokozattal Varga László segítségével a sárszentmiklósi Club Könyvtár termében tanított, ahol edzéseit Bruzsa sensei rendszeresen felügyelte. László ezután, hamar rájött, hogy tudása fejlesztéséhez szüksége van egy gyakorlótársra. A választás nem is esett másra, mint László öccsére, Németh Attilára. Attila ekkor még csak a labdajátékokban és az atlétikai versenyeken szerepelt meglehetősen jó eredményekkel. Attila eleinte nem szívesen vett részt László otthoni, saját edzésein, de később a kényszerhelyzet meghozta gyümölcsét. Attila akarata ellenére is tanult, fejlődött, míg végül ő maga is megszerette ezt, a kemény-munkát igénylő sportot. 1984-ben már ő is a karate iskolához tartozott, ahol aztán megkezdődött a Dan vizsgákhoz vezető útja. 1986-88-ig a fivérek magukra maradtak és karate tevékenységeiket mesterük nélkül folytatták. Majd ez idő elteltével mesterük ismét felvette velük a kapcsolatot és megkezdte László 1 Danra való felkészítését, és egyben bemutatta másik mesterüket a magyarországi Shotokan karate megalapítóját, Antal Jánost. A további felkészüléseket immár Antal senseinél folytatták Budapestre feljárva. László első Dan fokozatát 1990-ben Miyazaki Satoshi 7 Danos mesternél tette le, Attila rá két évre szintén sikeres vizsgát tett. Tudásuk megszerzésében a világ legjobb mesterei is segítséget nyújtottak, mint például Tetsuhiko Asai 9 Dan, Sadashige Kato 8 Dan, Masao Kagawa 7 Dan, Mashiko Tanaka 8 Dan, Benoi Seff 6 Dan, Bruno Koller 6 Dan mester. Keszthely mellett Sárbogárd is otthont adott egy japán edzőtábornak, ahol Asai és Kato mester volt jelen. Ezen az edzőtáboron több országból összesen 150-en vettek részt.

A testvérpár nagyon sok versenyen vett részt kimagasló eredményekkel. Színvonalas, látványos bemutatóik több helyszínre és városba juttatták el őket, hogy tanításukból mások is tanulhassanak. Ez időszakban sikerült a magyar válogatott edzőjeként tanítani, bírói ismeretekből vizsgát tenni, illetve az IBSSA tagja lenni, mindemellett Székesfehérváron az Alba Kommandósok kiképzésében is részt vettek. Tudásukból kifolyólag több rendőrségi akcióban nyújtottak segítséget, ahol szaktudásukra volt szükség. A sárbogárdi rendőrkapitányság dolgozóit szabadidőben önvédelmi oktatásban részesítették, hogy munkájukat még magasabb színvonalon végezhessék a környék békés polgárai javára.

1995-re tanítványaik létszáma elérte a 800 főt, ezzel óriási hírnevet kiharcolva maguknak, ami később lehetővé tette a sok fekete öves tanítvány kinevelését. Még ebben az évben a fivérek létrehoztak egy, a sportághoz nagyon közel álló, közös vállalkozást, a Légió 2000 Security Vagyonvédelmi és szolgáltató Kft-t, melyben Antal János szaktanácsadóként segítette működésüket. A Légió 2000 név országszerte nyomot hagyott és a mai napig közismert cégként működik.

Attila, mivel szinte gyerek korában elkezdte a karate technikák gyakorlását sokkal több versenyen tudott részt venni, mint László. Bár verekedési stílusukat csak kevesen szerették, mivel a mozdulatokat teljes erőből kivitelezték. A versenyeken a bírók szemszögéből ez különösen hátrányt jelentett, főleg, hogy ők elítélték ezt az erőteljes stílust. De a bírók részrehajlása ellenére Attilának így is sokszor sikerült még nemzetközi versenyen is dobogós helyezést elérni, a legjobb harci szellemben küzdő sportoló különdíjat pedig Dunaújvárosban kapta.

A shotokant jelenleg több nemzetközi szervezet képviseli, ami sajnos jellemző betegsége valamennyi nagyobb stílusnak. A legerősebb a JKA szervezet volt, de Nakayama Masatoshi sensei halála után 2-3 részre szakadt. Ezért ezt a Tradicionális karatét immár nagyon kevesen gyakorolják. Sokan félnek tőle, félnek a fájdalomtól, a szabadharctól pedig ez adja vissza az igazi tradíció szellemét. Antal János és Bruzsa Ferenc tanítványai mind ilyen karatékák. „Harcosok”.

Németh László 3 Dan fokozatig folytatta a harcművészeti technikák gyakorlását, de ez idő alatt is sok jót tanulhattak tőle a karatékák. Németh Attila így egyedül vitte tovább a sárbogárdi karate iskolát ezúttal sokkal kevesebb helyszínen oktatva. De a kemény harcművészet tanításában friss fekete öves tanítványai is a segítségére voltak, ezáltal lehetővé téve, hogy több Club alakuljon.

Sárbogárdon a mai napig nincs más karate iskola, csak a Shotokan Karate, pedig több stílus is próbálkozott itt iskolát alapítani, de mindegyik hamar megszűnt.

Attila jelenleg 6 Dan fokozattal büszkélkedhet, és a mai napig aktívan edz és tanít.