Bruzsa Ferenc karate életút

Gyászhír
2020-09-24
Keszthely Kupa
2020-10-25

Bruzsa Ferenc Karate Életút

Bruzsa Ferenc már egész fiatalon elkezdte Sárbogárdon az aktív sportolást, a testépítést. Majd a főiskolai tanulmányai alatt került kapcsolatba a cselgánccsal. Ezt követően találkozott a Shotokan karatéval, így a magyarországi karateélet kezdetének és kialakulásának, egyik meghatározó egyéniségévé vált. Innentől kezdve a karate az életében mindig központi szerepet töltött be.
1975-ben Dunaújvárosban indult el a Karate pályafutása, Pilizota Vinko jugoszláv származású Karate instruktor tanítványaként. Lelkiismeretes munkájának és kitartásának köszönhetően, hamarosan önálló csoportja lett. Kis idő elteltével kapcsolatba lépett a Budapesten működő Karate klubokkal, melyek Antal János mester irányításával működtek.
1978-ban Dunaújvárosban, elsőként hozott létre gyerekek részére karate oktatást. Feri testnevelő tanárként az óráin előszeretettel alkalmazta a Karate, mozgás és szellemi kultúráját.
1979-ben az elsők között szerezte meg az első dan fokozatot. Eközben a dunaújvárosi klub hatalmassá nőtte ki magát, közel 200 főre emelkedett. A magyar válogatott tagjaként sok hazai és nemzetközi versenyen vett részt kiváló eredményekkel. Mivel egyre népszerűbbé vált, egyre több tanítványa lett, akik szintén kimagasló eredményeket értek el, amire mindig nagyon büszke volt.
1981-ben az első Sárbogárdi tanítványai Németh László és testvére Attila, Dunaújvárosba jártak hozzá edzésre, hogy tanuljanak tőle.
Hogy a tudását tovább fejlessze, 1985-ben közel 3 hónapot töltött Japánban, hogy a világ legnagyobb és leghíresebb mestereitől, tanuljon. Hazatérve ezt a tudást átadta tanítványainak.
Testfelépítése lehetővé tette, hogy sajátos technikát fejlesszen ki, aminek szinte nagyon kevesen tudtak ellenállni, ezért ráadták az Ashi–barai Király nevet. Sokan szerették volna ezt a technikát elsajátítani és Ferihez hasonlóan kivitelezni.
A 80-as évek végén Keszthelyre költözött. Ott és a környéken, több Karate klubbot alapított. Számára mégis, a legjobb és legkiemelkedőbb tanítványa az egyetlen lánya, Katika volt, akit nagyon szeretett és mindig büszke volt rá. Remélte, hogy a sport mindig az élete részét fogja képezni.
Feri Sensei, több hazai és nemzetközi bemutatón is részt vett, amit mindig nagy érdeklődés követett. Az otthonában magán órákat is adott, ahol személyre szabott elméleti és gyakorlati képzést kaphatták a karatékák, ami a gyorsabb fejlődéshez és a karate, mint életforma még jobb megismeréséhez és elsajátításához járult hozzá.
Korának előrehaladtával sem hagyott fel a buzgalma, így 2019. november 30-án aktívan részt vett Sárbogárdon, egy tanítványa által szervezett edzőtáborban.

A két testvér, Németh Attila és László, akik tanítványai voltak, nemcsak szakmai, hanem szoros baráti kapcsolatot is ápoltak vele, ami Ferinek nagyon sokat jelentett. Tudta, hogy a nevéhez fűződő Sárbogárdi Karate Club, 1982 óta a mai napig, aktívan működik. Azért is volt büszke erre, mert Sárbogárdon született, melyhez mindig is kötődött érzelmileg.
Nagyra értékelte azt is, hogy Varga László az akkori klubkönyvtár vezetője helyet adott a Sárbogárd-Sárszentmiklósi edzéseknek. BRUZSA FERENC, Reméljük soha nem fogják elfelejteni ezt a nevet mindazok, akik kapcsolatban voltak vele, és a tőle kapott tudást továbbadják az eljövendő nemzedéknek.
Bruzsa Ferenc 7 danos karate mester halálával, a magyar Karate társadalmat nagy vesztesség érte. Az utókor tisztelettel hajt fejet az elmúlt időszak emléke előtt, ami hozzájárult a Magyar Karate kialakulásához. Élete alkonya felé keresni kezdte az élet értelmét is, és elkezdett érdeklődni egyre komolyabban az igazság iránt, ami a Szentírásban, a Bibliában vagyis az Isten Szavában található. Reméljük meg is találta, ami reményt adott neki a folytatásra.
„Küzdelmes volt az út, mely most véget ért, fáradt tested pihenni tért. Végső utadra indulj megnyugodva.”
Fájó szívvel búcsúznak Tőled tanítványaid és barátaid!
Továbbá a Nihon Karate Kiokay Sport Egyesület tagjai.

SENSEI REI !!!!!
OSS